邱宇鋒醫師(香港註冊中醫師),邱醫師畢業於香港浸會大學,多年從事醫管局管轄之中醫診所及醫院行醫,著有<<註冊中。醫師>>一書。

邱醫師 Email

 

嚴浩輝醫師(香港註冊中醫師),嚴醫師2005 年於香港大學中醫全科學士學位畢業。

嚴醫師 Email

 

 

葉志成醫師(香港註冊中醫師),畢業於香港浸會大學,為本站的站長,對中醫網站有極濃厚的興趣,故建此站方便同好。

葉醫師 Email

 

香港中醫網 ChineseMedicine.com.hk
香港中醫資訊交流 及 網上優質中藥店
電話 : 23418299

心腎不交...

你好醫師..
前星期我睇左醫生..我有心腎不交...但應該點做..想問問醫師意見..
心有時會陣痛,又失眠.又冒冷汗等情況...其實情況係唔係好嚴重?...要做d咩同食d咩先會由壞換好?..有冇機會好得番呢?...
請醫師指教

[ 本帖最後由 hungz921 於 2011-6-17 06:40 編輯 ]

農本方網上中藥店
心腎不交是否中醫師對你說的? 如有, 應該有相應治療的藥物.

情況不算嚴重, 是可以通過服用藥物交通心腎改善的.
農本方網上中藥店

TOP

另外請問...天王補心丹和海狗丸有咩分別的呢

TOP

天王補心丹和海狗丸作用完全不同

天王補心丹主要是滋養心陰而安神, 對心陰不足引起的心悸, 不寐, 眩暈等有功效
海狗丸主要是補腎填精的藥物, 主治腎虛證, 以腎陽不足為主要症狀.

TOP

咁有心腎不交者應吃哪個比較好

TOP

心腎不交者適宜交通心腎, 如心火盛夾腎陽虛者可服交泰丸, 心腎陰俱不足者則宜天王補心丹合六味地黃丸, 如要選用成藥或現成沖劑, 適宜多方混合應用, 但要根據實際情況到底是呷方面重要一些來決定每種方劑的份量.

TOP

請教醫師..想問問心腎不交既西醫名姐係?

TOP